Jitrocelový sirup

Založila jsem sekci bylinek, ale co se týče těch lesních a lučních, tak ty jsou tu dost opožděné, takže by to nebylo až tak aktuální :). Ale pořád je tu spousta bylinek, které se dají sbírat celé léto. Mezi ně patří i jitrocel kopinatý. Jeho výhodou je, že roste na loukách téměř všude.
První zmínky o jitroceli kopinatém pochází už z asyrské medicíny, ale i v antice si našel svoje uplatnění :). Používal se při vředech, zánětech, kašli, průjmech, horečkách a přikládal se na rány. Vědecky dokázané jsou účinky při katarech dýchacích cest, výplachy u zánětů sliznic v ústech a krku a při zánětech kůže (např. hemoroidy, ale i opruzeniny). Působí antibakteriálně.
V léčitelství se používá pouze list. Sbírám ho i na sušení, ale vloni jsem zkoušela jitrocelový sirup a dáváme si ho v zimě, proti kašli.
 
 
Aplikace a dávkování
Pokud Matese něco štípne a jsme venku, přiložím mu rozmělněný list na štípanec, jako první pomoc :)
Čaj
Při zánětech krku a úst se používá čaj ke kloktání.
 
2 vrchovaté čajové lžičky jitrocele přelijeme 250 ml studené vody a necháme 1 až 2 hodiny louhovat. Scedíme a mírně ohřejeme. Pijeme při nachlazení několikrát denně.

Sirup
Na výrobu sirupu budete potřebovat jitrocel a cukr. Jitrocele budete potřebovat opravdu hodně. Dělala jsem litrovou sklenici a výsledek byl 250 ml sirupu :). Ale výsledek opravdu stojí za to :).
Zkuste sbírat mladý jitrocel, ne ten odkvetlý. Má nejvíce účinných látek :).
Jitrocel si nakrájím na malé kousky a prokládám do sklenice s cukrem. Tak asi po centimetrových vrstvách.
 
 
Nechala jsem ho na slunném místě 10 dní, přecedila jsem ho přes utěrku a tu pak pořádně vymačkala :).
Hotový sirup skladuji ve sklenici v lednici.
Při velkým kašli dávám lžíci 5x denně. Na dozvuky snížím dávkování na 3x denně  pak třeba dva dny pro jistotu dávám jen jednu dávku :).
 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky